Merhaba Tavşanlı Köyümüzün Güzel İnsanları Bundan böyle inşallah eğitimle ilgili bilgi birikimlerimi sizlerle paylaşmaya gayret edeceğim. Böylece köyümüz için katkısız, kayıtsız kalanların sayısını bir sayı eksiltmiş olacağım:)) Kimi parasıyla, kimi koşturmasıyla, kimi zamanının bir bölümünü köyümüz için ayırırken bir katkı da bizden olsun istedim. Köyümüz için maddi manevi kim ne yaparsa Allah onlardan razı olsun. Bu bağlamda ben de bundan böyle inşallah eğitimle ilgili makaleler yazmaya çalışacağım. Çalışmak, gayret bizden, başarı Allahtandır.
EĞİTİMİN GÜCÜ Rus-Japon savaşının meşhur komutanlarından Jopan komutan Amiral Togo, kanlı savaş sonrası ülkesine döndüğünde, bir kahramana yakışır şekilde karşılanmış. Tüm ülke yönetiminin katıldığı karşılama sonrasında, Amiral Togo’nun şerefine verilen yemek programının ardından Başbakan ayağa kalkmış ve “Sayın Amiralim! Sizin bu ülke için yapmış olduğunuz kahramanlıkları, savaş meydanlarındaki emeğinizi bu topraklarda yaşayan hiç kimse unutmayacak. Millet olarak size çok şey borçluyuz. Kanlı savaş meydanlarında göstermiş olduğunuz fedakârlıkların karşılığını size ödememiz mümkün değil. Şu andan itibaren isterseniz emekli olup aileniz ve sevdiklerinizle birlikte, kalan zamanınızı değerlendirin. İsterseniz kaymakamlık, valilik, milletvekilliği, bakanlık veya herhangi bir mevkide talip olacağınız her kapıyı size açmaya hazırız” demiş. Başbakan konuşmasını bitirince herkes Japon komutan Amiral Togo’ya yönelmiş. Oturduğu yerden ayağa kalkan Amiral, tüm misafirleri süzdükten sonra ağır ağır konuşmaya başlamış. “Sayın Başbakanım, sevgili konuklar! Şahsıma göstermiş olduğunuz ilgi için hepinize teşekkür ediyorum. Evet, çok yoğun ve yorucu savaş meydanlarında askerlerimle beraber büyük zaferler elde etmiş olmanın mutluluğunu ben de yaşıyorum. Bana layık gördüğünüz tüm makam ve mevkiler için hepinize teşekkür ediyorum. Ancak ben bu makamların hiçbirisine talip olmayacağım. O kanlı savaş meydanlarında fark ettiğim bir gerçek var. Hiçbir savaş ‘İnsan yetiştirme’ savaşından, eğitimden daha önemli değil. Meydanlardaki savaşları kazanmak isteyen milletler, önce: ‘İnsan yetiştirme savaşını’ kazanmak zorundalar. En büyük savaş, “insan yetiştirme” savaşıdır. İnsan yetiştirme savaşının komutanları ‘öğretmenlerdir’. Bana bir ödül vermek istiyorsanız, beni ülkemin herhangi bir köşe¬sinde, herhangi bir okuluna öğretmen olarak görevlen-dirin. Ömrümün kalan yıllarını insan yetiştirerek geçirmek, benim sizden tek isteğim olacak. ” Hayatın bütün alanlarındaki savaşları kazanmanın en büyük kuralı: Eğitime verilen önemdir. Eğitime ne kadar çok önem verirseniz hayatınız o kadar değerlenir. Napolyon: Para, para, para dedi. Biz de: Eğitim, eğitim, eğitim demeliyiz. İslam’da, insanoğluna ilk gelen ilahî emrin eğitim hak-kında olması, bize oku denmesi üzerinde ciddi olarak düşünüp kafa yormalıyız. Yaratılmışların en şereflisi olmak yetmez; gerçek manada şerefli kalmak için okumak gerekir. Peygamberimizin Bedir savaşında yakalanan okur-yazar her müşrik esiri, on Müslüman’a okuma yazmayı öğretme karşılığı serbest bırakması da, Peygamberimizin eğitime ne kadar çok önem verdiğinin göstergesidir. Ülkeler arasında da bir ülkenin eğitim seviyesi, onun gelişmişlik seviyesini ölçmede gerçek bir değerdir. Dünyada en fazla kitap yazılan konuların başında eğitim gelir. Çünkü “her şeyin bir eğitimi var” cümlesi, bütün konuların eğitimle mut¬laka bir bağlantısı olduğunu gösteriyor.
EĞİTİMİN GÜCÜ HAKKINDA KİM NE DEDİ?
1. Bilenlerle bilmeyenler eşit olur mu? (Kur’an-ı Kerim Zümer Suresi 9. ayet)
2. Beşikten mezara kadar ilim talep ediniz. (Hadisi Şerif Meali)
3. Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. (Hz. Ali)
4. Eğitimin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Hiçbir şey onun etki alanının dışında kalamaz. Kötü ahlakları iyiye çevirebilir; kötü ilkeleri yıkar ve yerine yenilerini koyar. (Mark Twain)
5. Bir milletin büyüklüğü nüfusunun çokluğu ile değil, eğitimli ve fazilet sahibi adamların sayısı ile belli olur. (Victor Hugo)
6. Planınız bir yıl içinse pirinç ekin, on yıl içinse ağaç dikin, yüz yıl için ise insanları eğitin. (Huang- Çe)
7. Okumak her zaman azınlık içindi, her zamanda öyle olacak! (Nobel Ödüllü Portekizli yazar Jose Saramago)
8. Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini siz hesaplayın. (Socrates)
9. 21. yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyenler değil, öğrenmeyi öğrenemeyenler olacaktır. (Alvin Toffler)
10.Yalanlamak ve reddetmek için okuma! İnanmak ve herşeyi kabullenmek için de okuma! Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma! Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku! (Francis Bacon)
EĞİTİMCİ YAZAR ZİYA SALİHOĞLU
İlmi çalışmalarımızı www.ziyasalihoglu.com dan takip edebilirsiniz.